Waarom David Hockney in Nederland wél iets had verdiend aan zijn record brekende schilderij

Het veilinghuis Christie’s in New York zat gister bomvol met kijkers en potentiële kopers voor David Hockney’s schilderij ‘Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)’. In spanning wachtte men af: zou dit werk de verwachtingen waarmaken en het duurst betaalde schilderij worden van een levende kunstenaar? 

Ondanks het grote publiek dat op de veiling af was gekomen vond de biedingsstrijd slechts plaats tussen drie mensen in de zaal en vijf aan de telefoon. Na ruim negen minuten tegen elkaar opbieden sloeg de veilingmeester af op het record brekende eindbod: 80 miljoen dollar. Hockney’s werk is daarmee de ‘Balloon Dog’ van Jeff Koons met 22,2 miljoen dollar voorbijgestreefd.

Naast dit astronomische bedrag betaalt de koper ook een vergoeding aan Christie’s. De percentages voor bemiddeling worden niet openlijk gecommuniceerd, maar een simpel rekensommetje toont aan dat in dit geval de koper bijna 13% – dat is 10,3 miljoen dollar – bovenop de verkoopprijs betaalt. Het is niet ongebruikelijk dat de verkoper bij werken uit deze prijscategorie ook nog eens 4 tot 7 % van dit bedrag bovenop de hamerprijs ontvangt. KA-CHING!

Hockney zelf was bij de eerste keer dat het schilderij werd verkocht erg ontevreden over de verkoopprijs. Zijn werk bracht toen ‘maar’ 25 duizend euro in het laatje. Een schijntje met wat het schilderij nu oplevert. Helaas verdient hij er dit keer niets aan.

In de Verenigde Staten geldt namelijk geen volgrecht zoals in de Europese Unie. Dit houdt in dat bij de verkoop van een werk waarop auteursrecht rust de kunstenaar of zijn erfgenamen een percentage van de verkoopprijs ontvangt, tot een maximum van 12,5 duizend euro. Of Hockney daar met zijn vermogen van 55 miljoen dollar lang van wakker ligt is maar de vraag.

Vanwege alle aandacht voor het werk van Hockney kregen andere interessante werken minder aandacht.

Zo werd tijdens de veiling ook een bijzonder schilderij van Mark Rothko geveild, dat ruim 35,5 miljoen dollar opleverde. Het schilderij ‘Untitled (Rust, Blacks on Plum)’ is na vervaardiging in 1962 tot de dood van de maker in 1970 in zijn persoonlijke collectie gebleven.

Helaas is VANTIQ ART niet de gelukkige koper van de recordbrekende Hockney, maar heeft het wel een mooie litho van Mark Rothko in haar aanbod. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de poster hier.

Wilt u als eerste toegang tot de nieuwste items en op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen? Schrijft u zich dan hier in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *